Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hagyományos magyar ételek, receptek képes leírás - Receptek minden alkalomra.tlap.hu
részletek »

Hagyományos magyar ételek, receptek - Receptek minden alkalomra.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: recept.tlap.hu » Hagyományos magyar ételek, receptek
Keresés
Találatok száma - 14 db
Az igazi Gundel-palacsinta - íme a titok!

Az igazi Gundel-palacsinta - íme a titok!

A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, az előző nap rumba áztatott mazsolát, a cukrozott, csíkokra vágott narancshéjat és egy kevés fahéjat. Főzzük 1-2 percig, amíg kenhető krémet nem kapunk. Kihűtjük, majd belekeverjük a rum felét. 12 palacsintát sütünk, mindegyiket megkenjük a krémmel, feltekerjük, és meleg helyen tartjuk...

Csülkös bableves

Csülkös bableves

Régi, igazi és magyar, ízletes recept. Hozzávalók (10 személyre): 0.80 kg füstölt sertéscsülök, 0.5 kg tarkabab, (előtte beáztatva), 8-10 dkg kalocsai fűszerpaprika, 25-30 dkg házi készítésű csipetke, 40-50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, burgonya, kelkáposzta), 2 csokor zellerzöld, 20 dkg vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 db paprika és paradicsom, 2 db hegyes paprika egészben, fűszerek: só, fűszerkömény, bors, "Kalocsai paprikakrém, Kalocsai erős paprikakrém" Az apróra vágott vöröshagymát és a battonokra (csíkokra) darabolt vegyes zöldséget kevés zsíron megdinszteljük. A tűzről levéve fűszerpaprikával meghintjük, majd az előfőzött csülök levével felengedjük. Rövid forralás után beletesszük a beáztatott babot. A bab puhulását követően hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, csülköt és a hazai készítésű csipetkét. A maradék kalocsai fűszerpaprikával és a finomra vágott zellerzölddel készre főzzük.

Diós-mákos bejgli

Diós-mákos bejgli

Diós-mákos bejgli - ez az, ami nélkül nem karácsony a karácsony. A tészta elkészítése: A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat - diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is - elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük. A tésztát a jégszekrényből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek...

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 24-25-i lyoni világdöntőjén. Széll Tamás séf, a magyar csapat versenyzője a felkészülésről szóló szerdai budaörsi sajtótájékoztatón felidézte, hogy Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült...
Gyulán három napig a méz lesz főszerepben
Gyulán három napig a méz lesz főszerepben Három napig minden a mézről szól Gyulán, ahol péntektől rendezik meg nyolcadik...
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV. Országos Syngenta Borversenyen
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV.... A XIV. Országos Syngenta Borversenyen 399 nevező közül nyerte el a tokaji...
Disznótoros

Disznótoros

Zsemlés véreshurka, Zsemlés májas hurka, Zsemlés kolbász , Zsemlés hurka, Zilahi véres hurka, Vérpörkölt, Véreshurka belsőséggel és még megannyi disznóvágáskor készíthető ínycsiklandozó finomság. Zsemlés véreshurka recept: Hozzávalók: 70 dkg fejhús, 30 dkg toka, 4 zsemle, 30 dkg hagyma, 1 liter vér, 15 dkg zsir, 5 dkg só, 1 dkg ôrölt bors, 1 ek majoranna. Elkészítés: A fejhúst és a tokát sós vízben megfőzöm. A szalonnát félpuhán apró kockákra vágom. A fejhúst ledarálom. A zsemléket apró kockára vágom és megpirítom. Az apróra vágott hagymát zsíron aranysárgára pirítom. Az eddigieket összekeverem a vérrel, sózom, fűszerezem, majd kevés abalevet hozzáadva lazán a bélbe töltöm. 90 fokos abalében kb háromnegyíed óra hosszat abálom. Onnét kivéve hideg vízbe teszem, majd leszikkasztom. Tepsit kizsírozok és abban a hurkák mindkét oldalát szép pirosra sütöm. Párolt káposztával, tört krumplival tálalom.,

Gulyás leves, gulyás pörkölt

Gulyás leves, gulyás pörkölt

A gulyás, közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyeket a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szereztek. A magyar konyha alapjait képező három ételfajta (sőt bizonyos szempontból idesorolható a halászlé is) története elválaszthatatlan egymástól, sőt a forrásokból nagyon sokszor az sem derül ki egyértelműen, hogy mely ételről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem volt egységes, mint ahogy napjainkban sem az. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban ismernek Gulasch, goulash néven, bár elkészítési módjuk különbözik a mi gulyásunkétól. A gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a gulyásleves, amelynek történelmi szerepe, elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok által készített eredeti gulyás ételé volt. A gulyáslevest kifejezetten magyar ételkülönlegességként ismerik világszerte, s közkedveltségnek örvend mind hazájában, mind a külföldi konyhákban. Valóságos nemzeti jelképpé vált, a pulihoz hasonlóan társítják Magyarországhoz. A gulyásleves a valódi gulyás távoli rokona, elkészítési módja inkább a paprikásra, pörköltre hasonlít.

Hirdetés
Hortobágyi húsos palacsinta lépésről lépésre

Hortobágyi húsos palacsinta lépésről lépésre

Hortobágyi húsos palacsinta - ismét egy hungarikum. Hazai étkeink egyik kiválósága. Ez valójában egy meleg előétel. Aki kóstolta, az mind szereti, aki pedig még nem próbálta, az mindenképpen pótolja, garantáltan nem fog csalódni!

Jókai bableves

Jókai bableves

Híres emberek - híres ételek. A Jókai-bableves egy finom, jellegzetesen magyar étel. Neve Jókai Mór 19-20. századi magyar írótól ered, aki ennek a finom ételnek nagy kedvelője volt. Így készítse: Áztassa a babot kb. 1 napot. A csülköt főzze puhára. Pirítsa az apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon, majd párolja együtt a karikára vágott zöldségekkel együtt. Öntse hozzá a babot az áztatólével együtt, adjuk hozzá a füstölt csülök levét is, a feldara-bolt zöldpaprikát, paradicsomot és babérlevelet, ízlés szerint sózza. Süsse meg a kolbászt, majd vágja karikákra. A kisült kolbászzsírt felhasználva készítsen világos rántást, melyet pirospaprikával és petrezselyemzölddel hintsen meg, majd keverje hozzá az összezúzott fokhagymát...

Lajos Mari hagyományos magyaros receptjei

Lajos Mari hagyományos magyaros receptjei

Lajos Mari rengeteg receptötlettel örvendezteti meg a magyar konyha kedvelőit. Ízelítő a csokorból: Hagymás rostélyos, Hortobágyi húsos palacsinta, Húsvéti csibekalácsok, Jókai bableves csipetkével, Bakonyi palacsintametélt, Fokhagymás - kapros uborkasaláta tejföllel? és még rengeteg recept. A receptek mellett az ételhez illő bor ajánlatot is kapunk. Bátran vágjunk bele bármelyik recept elkészítésébe, mert gyönyörű fázisfotók segítik az elkészítést. A kezdő- és a tapasztalt szakács is talál számára megfelelő receptet az oldalon, amit a gyönyörű fotók segítségével még könnyebben elkészíthet.

Lecsó

Lecsó

Egy igazi lecsó alap recept - nincs se szeri, se száma a lecsó variációknak. Csak a képzelet szab határt. Hozzávalók: 1 kg zöldpaprika, 500 g paradicsom, 100 g vöröshagyma, 200 g kolbász, 150 g füstölt szalonna, 3 teáskanál édesnemes paprika, 2 tojás. Elkészítés módja: A füstölt szalonnát felkockázzuk, mérsékelt lángon üvegessé olvasztjuk. Ekkor hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és megpirítjuk. Ráhintjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a negyedekre felvágott paradicsomot, és mellé tesszük a karikákra vágott zöldpaprikát is. ízlés szerint megsózzuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhul...

Hirdetés
Palócgulyás

Palócgulyás

Sok fogyókúrázó gondolja úgy, hogy csak híg, zöldséges leves fér bele a fogyókúrás étrendbe. A jó hír viszont az, hogy igenis ehetünk fincsi tartalmas levest is. Ha Te is szereted a tartalmas leveseket akkor ezt a receptet Neked találták ki! Az olívaolajon üvegesre pároljuk apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzá adjuk a kockára vágott marhahúst. Addig pároljuk míg a hús kifehéredik, ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk őrölt pirospaprikával és felöntjük kb. 1 liter vízzel. Beletesszük az apró kockára vágott paprikát, a paradicsomot, a fél csokor petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük míg a hús félig megpuhul, ekkor hozzáadjuk a zöldbabot és készre főzzük. A tejföllel behabarjuk még pár percig forraljuk. A maradék apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk és tálaljuk. A recept 4 személyre szól, adagonként 262 Kcal, 10,7 g szénhidrátot tartalmaz.

Somlói galuska

Somlói galuska

Somló galuska receptje sok átalakuláson ment keresztül. Van-e eredeti recept? Hozzávalók: a sárga piskótához: 2 egész tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, a diós piskótához: 2 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál darált dió, a csokoládés piskótához: 2 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor, a vanília krémhez: 5 dl tej, fél rúd vanília, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 egész tojás, a rumos cukorszörphöz: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 1 dl rum, a csokoládéöntethez: 3 dl tej, 3 evőkanál kakaópor, 1 tojás sárgája, 4 evőkanál cukor, 1 púpozott teáskanál liszt, valamint 2 dl rum, 8 dkg darált dió, 8 dkg mazsola, 1 evőkanál kakaópor, 6 dl tejszín. Előkészítése: A háromféle piskóta lapot egyenként - azonos nagyságú tepsiben - megsütöm. A sárga piskótához a tojásokat habosra keverem a cukor felével, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a cukros tojássárgáját is belekeverve, óvatosan beleforgatom a lisztet. A diós piskótához a liszttel kevert diót keverem a cukros tojáshoz, a kakaóshoz pedig a liszttel kevert kakaóport adom. A megsült tésztalapokat hagyom kihűlni...

Téliszalámi: télen-nyáron

Téliszalámi: télen-nyáron

A téliszalámi igazi hungarikum, amely több mint egy évszázadon át húzódó történelmével és töretlen minőségével vívta ki ezt az elismerést. Az ízletes termék fogalom a magyarok számára. Most bepillantást nyerhet a féltve őrzött múlt örökségébe.

Töltött káposzta

Töltött káposzta

A töltött káposzta gazdagításának számtalan módja ismert. A felöntésnél lehet csontlét, illetve füstölt hús főzőlevét is használni. Sok családban elengedhetetlen alkotó a füstölt kolbász is, amit a töltelékekkel együtt főznek meg. Hasonlóképpen más húsfélék is gyakran kerülnek a káposztába - például oldalas, csülök, fejhús -, melyek egy része lehet füstölt is. Az apróhúsból, a szalonnából, a rizsből és a tojásból a szükséges fűszerekkel készíts rizses-húsos tölteléket. A savanyított káposztalevelek középső vastag erét vágd ki, hogy könnyen hajlíthatóak legyenek. Minden levél keskenyebb végére helyezz egy kisebb kupac tölteléket, majd azt göngyöld bele a káposztába. A szabadon maradó levélszéleket hajtogasd be a henger két végén, ez tartja majd egyben a csomagot. (A levélmaradékokat vágd csíkokra, s add a többi savanyú káposztához.)...

Túrós csusza

Túrós csusza

Túrós csusza recept: A tésztát forrásban levő, bő sós vízben kifőzzük(száraztésztából vagy frissen gyúrt tésztából egyaránt készíthetjük). A tésztát forrásban levő, bő sós vízben kifőzzük(száraztésztából vagy frissen gyúrt tésztából egyaránt készíthetjük). Leöntjük róla a vizet, kevés olvasztott vajat teszünk a tésztára, rámorzsoljuk a túrót és óvatosan megkeverjük. Tányérokra szedjük, tetejét megszórjuk az apróra vágott, megpirított szalonnával és a zsírjával megöntözzük...

Tuti menü